Je wilt een website laten maken, maar je hebt geen idee hoeveel dat ongeveer zal kosten? Dan heb ik goed nieuws, want het kost hoe veel je er zelf aan wil/kan geven. We sommen even alle vaste en vrijwillige kosten voor je op.
De vaste kosten om een website te laten maken
Onder deze kosten kun je niet onderuit. Je moet ze neertellen of je website geraakt nooit online.
Domeinnaamkosten
Elke website heeft een domeinnaam. Het adres van de website zeg maar. Ze eindigen op .com, .be of .whatever. De prijs van een domeinnaam is meestal niet zo duur. Reken op iets van een 10 tot 30 euro per jaar. Die prijzen variëren afhankelijk van bij welke registrar je het koopt en welke domeinextensie je neemt.
Waar hangt de prijs van een domeinnaam vanaf?
- De populariteit van de domeinnaam. Hoe populairder een domeinnaam is, hoe meer je ervoor mag neertellen
- Het type domeinnaam. Bepaalde domeinextensies zijn populairder dan andere, en dus duurder
- De registrar. Sommige registrars vragen meer voor domeinen dan andere. Vergelijken kan dus geen kwaad.
- De lengte van de domeinnaam. Korte domeinnamen zijn vaak duurder dan langere.
- De beschikbaarheid van de domeinnaam. Als een domeinnaam al in gebruik is, zal de prijs hoger zijn.
Web hosting kosten
Met webhosting huur je een ruimte om een website op het internet te huisvesten. Alle inhoud van je website de HTML, de CSS, de afbeeldingen… moeten op een server worden geplaatst om online te kunnen worden bekeken.
Bekijk het zo: je domeinnaam is je adres, de webhosting je appartement waar alles instaat.
Wat kost dat?
Dat kan gaan van 5 euro per maand tot 50 euro per maand. Er is ook dedicated webhosting, maar daar tel je al snel honderden euro’s per maand voor en is vooral bedoeld voor websites die veel rekenkracht nodig hebben.
Websitebuilder kosten
Meeste websites worden tegenwoordig met een website builder gemaakt. Denk aan Squarespace, Webflow of Wix. Daar betaal je ook iets voor. Dat kan gaan van 5 euro per maand voor de goedkoopste pakketten tot 50 euro per maand voor de duurdere. Voordeel is dat de meeste van de websitebuilders ook de hosting voor hun rekening nemen. Dat zit dan netjes ingerekend in de prijs.
DIY vs. Professioneel Webdesign: wat past binnen je budget?
Je wilt besparen op geld en ontwerpt de website zelf
Valabele tactiek!
De website builders bieden tal van templates aan waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Je bespaart dan inderdaad een heleboel centen, maar je zult er zelf veel tijd in steken. Is dat de trade-off waard?
Maak je zeker geen illusies: de kwaliteit van je website zal eronder lijden. Webdesigners en webdevelopers kennen hun vak. In webdevelopment zijn best practices niet te onderschatten want ze hebben direct impact op de snelheid van je website.
- Prijs: 0 euro
- Voordelen: Gratis
- Valkuilen: slechte opbouw webpagina’s, mindere kwaliteit, tragere website, veel tijdsinvestering
Je vertrouwt op een webdesigner/webdeveloper
Als je het niet zelf wilt doent dan steun je best op de expertise van een webdesigner of webdeveloper. Zij luisteren dan aandachtig naar wat je wil en flansen dan zo goed als ze kunnen een website in elkaar.
De prijzen variëren hier enorm. Logisch ook, je hebt getalenteerde en ervaren webdesigners die meer kunnen vragen dan een pas startende webdeveloper. Wees dus niet te verlegen en bel of mail eens rond. Elke webdesigner geeft je graag wat meer info over zijn prijzen.
- Prijs: Tussen de 1.000 en 20.000 euro
- Voordelen: Website op maat, kan kort op de bal spelen
- Valkuilen: kwaliteit website is afhankelijk van met wie je in zee gaat
Je vertrouwt op een webdesignbureau
Je hebt geld te over? Of je gelooft zo hard in je project dat alleen het beste goed genoeg is? Dat moet je kiezen voor een webdesignbureau. Hier heb je een team van professionals met elk hun specialiteit. Alles het een gezonde agency is dan bestaat een team uit een webdesigners, webdeveloper, copywriter, seo-marketeer en met wat geluk zelfs een creative director of brand specialist.
Kans op kwaliteit is hoger, maar niet altijd verzekerd. Kijk dus zeker eens naar het portfolio van het bedrijf en check of je hun vorige projecten wel ok vindt.
- Prijs: Meer dan 10.000 euro
- Voordelen: website op maat, team van professionals die alles tot in de puntjes afwerken
- Valkuilen: heel duur, duurt lang
Welke prijs past voor jou?
Je hebt dus twee opties: het zelf doen of een professional inhuren.
De eerste optie lijkt misschien kosteneffectief, maar het kan je in the long run meer geld kosten dan je denkt. Het ontwerpen en ontwikkelen van een website is een tijdrovende taak die knowhow en vaardigheden vereist. Als je geen ervaring hebt met webdesign en -development, kan het zijn dat je website er amateuristisch uitziet of niet goed functioneert.
Maar we snappen het. Een bureau of freelancers inhuren is duur. Toch, de voordelen zijn legio.
Waar helpen professionals je mee?
Of je nu met een designer of een grafisch bureau in zee gaat, ze bieden allebei heel wat voordelen en services.
Responsive design: een website die er op elk scherm goed uitziet
Tegenwoordig is het essentieel om een website te hebben die is geoptimaliseerd voor alle apparaten. Een webdesigner zorgt ervoor dat jouw website responsief is, wat betekent dat deze automatisch wordt aangepast aan verschillende schermformaten, zoals desktops, laptops, tablets en smartphones.
Is dat belangrijk?
Absoluut, want met een responsieve website bereik je een breder publiek, aangezien die toegankelijk zal zijn voor gebruikers die de voorkeur geven aan het browsen op mobiele apparaten.
Content Management Systeem: gemakkelijk content toevoegen
Een content management systeem (CMS) is een softwaretoepassing waarmee je digitale inhoud, zoals tekst, afbeeldingen en video's, op jouw website kunt maken, beheren en publiceren. Met een professionele designer heb je toegang tot een gebruiksvriendelijk CMS dat je in staat stelt om je website eenvoudig te beheren. Je kan gemakkelijk nieuwe inhoud toevoegen of bestaande inhoud bijwerken zonder enige technische expertise. Een CMS bespaart je tijd en geld op de lange termijn, omdat je niet elke keer dat je een wijziging wilt aanbrengen aan je website een ontwikkelaar hoeft in te huren.
Online Marketing
Je website is een essentieel onderdeel van je online marketingstrategie. Een webdeveloper zal je helpen een website te maken die je doelgroep aantrekt en betrokken houdt. Ze werken samen met jou om ervoor te zorgen dat jouw website jouw merkidentiteit weerspiegelt en je producten of diensten effectief presenteert. Een goed ontworpen website zal je ook helpen hoger te scoren in zoekmachine resultatenpagina's (SERP's), wat jouw zichtbaarheid zal vergroten en meer verkeer naar je website zal genereren.
Een blijvende indruk maken met mooie designs
Een mooie website kan een blijvende indruk maken op je bezoekers. Een web designer zal zijn vaardigheden en expertise gebruiken om een website te maken die niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze werken samen met jou om een ontwerp te ontwikkelen dat je merkidentiteit weerspiegelt en een positieve gebruikerservaring creëert.
Een mooi website-ontwerp zal je ook helpen opvallen tussen jouw concurrenten en een blijvende indruk achterlaten op jouw bezoekers.
Zoekmachine Optimalisatie: kom hoger in Google
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is het proces van het optimaliseren van je website om hoger te ranken in de zoekresultaten van zoekmachines. Een ervaren webdesigner zal je helpen jouw website's SEO te verbeteren door je inhoud te optimaliseren, relevante zoekwoorden te gebruiken en ervoor te zorgen dat je website gebruiksvriendelijk is.
Door hoger te ranken in zoekresultaten, vergroot je jouw zichtbaarheid en trek je meer organisch verkeer naar jouw website. Met een professional heb je een partner die het belang van SEO begrijpt en weet hoe je jouw website beter zichtbaar kunt maken voor zoekmachines en gebruikers.
Betaal nu mee, bespaar later meer
Het bouwen van een website is een belangrijke investering voor elk bedrijf. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hoewel DIY-oplossingen kosteneffectief lijken, hebben ze vaak beperkingen en bieden ze mogelijk niet de professionele uitstraling die nodig is om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen. Aan de andere kant geeft het werken met een professionele webdeveloper je toegang tot hun vaardigheden, kennis en ervaring.
Resultaat?
Een website die er niet alleen geweldig uitziet, maar ook gebruiksvriendelijk is en geoptimaliseerd voor zoekmachines. Door te kiezen om met een webdesigner of web agency te werken, maak je een verstandige investering in jouw bedrijf die op de lange termijn zal renderen.
tijdelijke aanbieding
Deel je website en we herontwerpen de hero sectie ervan.